Dükkan Satın Alırken Aranacak 5 Madde

Ürün satışı ve işletme sahibi olmak için satın almayı düşündüğünüz iş yeri ve dükkanlarda aranacak özellikler neler sizlere Köksal Emlak gayrimenkul olarak bahsedelim. Yeni bir işletme sahibi olduğunuzu düşünelim. Ürünlerinizi insanların beğenisine sunacak ve satış karınızı artırarak ilerleme kaydetmeyi planladığınız bir planınız olsun. Bu plan doğrultusunda uygun ve avantajlı dükkan satın alırken aranması gereken 5 önemli maddeyi şu şekilde sıralarsak;

1- Satış İçin Yeterli Müşteri Potansiyeli

Açacağınız dükkanda satışlarınızın yoğun bir trafik içinde olması öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken maddeler arasındadır. Dükkan ne kadar büyük ya da güzel bir görünümde olursa olsun, sizin ihtiyacınız olan temel seçenek satışlarınıza yönelik bir artısının olup olmamasıdır.

Dükkan Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dükkan Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Size katkı sağlamayan bir konuma sahip olan dükkanın sizin için bir değer oluşturması da söz konusu olmayacağından, dükkan satın alırken ziyaretçi ve müşteri trafiği yüksek yerlerden dükkan almayı planlamalısınız.

2- Dükkanın Fiyat Değerinde Yatırım Yapın

Seçimini yaptığınız bir dükkan için bedelinden ya da ederinden fazlasını vermek, ilerleyen zaman içinde kara kara düşünmenize hatta pişmanlık yaşamanıza neden olmasın. 500 Bin liralık bir dükkan için 800 Bin lira ödeyerek, beklediğiniz potansiyeli zaman içinde görememeniz neticesinde yaşayacağınız sorun, satışa karar verdiğinizde de olumsuz etki oluşturabileceğinden pazarlık bu konuda oldukça önemlidir.

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Piyasa değerinin hangi seviyede olduğu iyi etüt edilmiş bir dükkanın fiyatı da aşağı yukarı bellidir. Fiyatı bu doğrultuda belirlenmiş bir dükkan için pazarlık yapmak bu yüzden önemlidir.

3- Satın Alınacak Dükkanın Metrekare Büyüklüğü

Size 100 metrekarelik bir alan yeterli iken 2500 metrekarelik bir alana sahip dükkan almanız, paranızı boşa bağlamak gibi de düşülebilir. Fakat böyle bir durumda parantez açacak olursak, bazı durumlarda uygun ve ucuza alınan dükkanları bu konudan ayrı tutmak gerekir. İhtiyacınız olan metrekare büyüklüğü için dükkanın fiyatını da bu bağlamda değerlendirerek satın almanız mantıklı olacaktır.

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Satın almayı düşündüğünüz uygun fiyatlı dükkanın iç hacim ve metrekaresinde ihtiyacınızın altında olması da ilerleyen dönemde yeni ihtiyaçları doğuracağından büyüğe ihtiyacınız olduğu halde küçük bir dükkan tercihi de sorun oluşturabilir.

4– Satarken Kâr Ettiren Dükkan Almak

Satın aldığınız ya da almayı düşündüğünüz dükkanın geri dönüşümünde size kâr ettirecek bir potansiyele sahip olması gerekiyor. 350 Bin liraya satın alınan dükkan için 1 yılın sonunda geri satışta alıcı bulamıyorsanız, ya piyasa değerinin çok üstünde para ödediğinizin ya da potansiyeli bulunmayan bir noktadan ölü tercih yaptığınızı gösterir ki bazı durumları bunların dışında tutabiliriz.

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev ve konut kiralarından oldukça farklı bir piyasası bulunan dükkanlar için kira bedelleri daha yüksek rakamlarda oluşturulduğundan, dükkanın kirasını konumu ve kazanç değeri etkin rol oynar. Bu yüzden aldığınız dükkanın satarken de kâr ettirmesi için doğru yer tercihi için, araştırmanızı detaylandırmanızda fayda var.

5- Kira Geliri Yüksek Dükkan Satın Alın

Yatırım amacıyla satın alacağınız dükkanı kiraya verirken sizin yatırdığınız toplam paranın uzun vadede karşılığını vermesi çok önemlidir. Örneğin 450.000 TL’ye satın alınan dükkan için ödenen değere karşılık, bu dükkânı aylık 2 bin kiraya verdiğinizde yıl bazında ortalama 24.000 TL, 10 Yılda ise 240 Bin lira gibi bir rakam ile sonraki 10 yıllarda kendini amorti etme potansiyeli olduğunu gösterir. Dükkân için ödediğiniz rakama göre aylık kira kazancınızı da bu doğrultuda belirlemeniz gerekiyor.

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dükkan Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tabi bunların dışında çevre ve piyasa şartlarındaki dükkan kira bedelleri de etkin rol oynaması da söz konusu. Yani sizinle aynı şart ve standartlara sahip olan yan komşunuz ile farklı rakamlarda kiraya veriyor olmanızda, eğer düşük rakam var ise bir anormal durumun olduğunu unutmayın.

Öne Çıkan İlanlar