Emlak Vergisi Nedir – Nereden Ve Nasıl Ödenir?

Ev almak ya da konut sahibi olmanın gerekliliği ve bazı özel sorumluluklar için bilinmesi gerekenler kadar konut ve satın alınan emlak vergisi için bilinmesi gerekenler neler sizler için özel bir araştırma yaptık. Mülk sahibi olan kişilerin her sene düzenli bir şekilde ödemesi gereken emlak vergisi detayları için koksalemlak.com adresinde sizlerin merak ettiği tüm konularla birlikte.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

 

Taşınmaz mal varlığı temin eden kişilerin devlete ödediği vergi türünü Emlak Vergisi olarak adlandırılmaktadır. 80’li yıllardan günümüze belediyeler kanalıyla tahsil edilen emlak vergileri için taşınmaz sahipleri senelik olarak ödeme zorunluluğu bulunuyor.

 

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak Vergisi Nedir?

 

Emlak vergisi için bina vergisi ile arazi vergisi şeklinde 2 farklı alana ayrıldığını belirtebiliriz.

EMLAK VERGİSİ NEREYE VE NASIL ÖDENİR?

 

Emlak vergisi ödeme işlemleri için taşınmazın yer aldığı belediyeye başvuru yaparak gerçekleştirebiliyorsunuz. Emlak vergisini ödeme işlemini mevcut bağlı bulunan belediyeye gitmeden de yapabiliyorsunuz.

 

Emlak Vergisi Nereye Nasıl Ödenir?

Emlak Vergisi Nereye Nasıl Ödenir?

 

Vergi ödeme işlemini PTT üzerinden havale ile veya emlak vergisi mükellef numarası ile kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte E-Belediye sistemi üzerinden de ödemelerinizi yapabilirsiniz.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

 

Emlak vergisi ödemeleri için arsa, arazi, mesken ya da işyerleri adına farklı miktarlarda, vergi yılı aralığında asgari rayiç miktarı üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. Ek olarak gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediye şayet büyükşehir belediyesi olarak görünüyorsa, ödenmesi istenen vergi miktarı 2 kata çıkacağı da bilinmelidir.

 

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

 

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak normal şartlarda bir belediye için mevcut binaların emlak vergisi % 0.2 iken, büyükşehir belediyesinde emlak vergisi % 0.4 olarak hesaplaması yapılarak ödemesi yapılmakta.

EMLAK VERGİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

 

Emlak vergisi başvuru işlemleri için mevcut taşınmazın yer aldığı belediyeye doğrudan giderek başvuru yapabilmeniz de mümkün. Emlak vergisi ödemek isteyen vergi mükelleflerinin aynı anda belediyeler üzerinden temin edilen belli formu da eksiksiz bir şekilde doldurup tamamlaması gerekmekte.

 

Emlak Vergisi Başvuru İşlemleri - Gerekli Belgeler

Emlak Vergisi Başvuru İşlemleri – Gerekli Belgeler

 

Emlak vergisi başvuru işlemleri için gerekli belgeler ise şunlar:

-Emlak Tapu fotokopisi,
-Binalar için yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
-Binanın yer aldığı adres (mahalle, sokak ile numarası)
-Beyan sahibine ait ikamet ve arsa işyeri adresi,
-Şahıs vergi numarası ve T.C. kimlik numarası

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN VE NEREDEN ÖDENİR?

 

Dönemlik emlak vergisi ödeme işlemleri sene içerisinde 2 farklı taksit halinde ödemesi yapılabiliyor. Emlak vergisinin ilk taksiti için 31 Mayıs günü son buldu. Birinci taksiti ödemeyen bir mükelleflerin, aylık ortalama yüzde 1.40 tutarında bir gecikme zammı ödemesi de söz konusu.

 

Emlak Vergisi Ödeme

Emlak Vergisi Ödeme

 

Ödemesi yapılacak olan emlak vergisinin son dönem taksit ödemeleri ise 30 Kasım 2017 tarihinde son buldu. Belediyeler tarafından belirlenen süre içinde vergi ödeme işlemi yapamayan kişilerin mevcut banka hesaplarından otomatik bir şekilde vergi borcu tahsilatı yapılmakta.

 

EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDEMEZ?

 

2006 senesi içinde alınan Bakanlar Kurulu kararı neticesinde;
-Hiçbir gelir durumu olmayan kişilerin bu durumu belgeleyenlere
-Ülke genelinde mevcut emeklilere
Gazilerimize
-Şehitlerimizin dul ve yetimlerine ait brüt 200 metrekareyi geçmeyecek 1 adet mesken için emlak vergisi ödemesi alınmıyor.

Öne Çıkan İlanlar