Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Günlük hayatta başınızı sokacak bir ev tabiri için bütçesine uygun kiralık ev arayışında olanlar, ev kiralarken nelere dikkat edilmeli gibi konuları merak ederken, konut kiralama konusunda dikkat etmemiz gerekenler bulunuyor. Bütün ihtiyaçlarınızı karşılamak için, aranan uygun kiralık evi bulmak düşünüldüğü kadar kolay görünmüyor. Hem zaman bakımından, hem de birçok alternatif olarak seçim yapmak zorlu bir süreci beraberinde getirmekte.

Kiralık ev araştırması yapan birinin kiralamak istediği muhatabına sormak istediği önemli soruları önceden hazırlaması gerekiyor. Gerektiğinde bu alanda deneyim sahibi olan bir arkadaşınız ile birlikte evi incelemenizde fayda var. Konut kıyaslaması yapmak için ev ile ilgili tüm detayları öğrenin ve not alın. Başlangıçta hoşunuza giden bir ev, sonradan öğreneceğiniz sorunlarla beraber tesisatını değiştirmek zorunda kalıp ya da önemli bir tamirat konusu ile canınızı sıkabilir.

Evin tesisat konuları ile ilgili bir problem, akma gibi durumlar olup olmadığını alt, üst, yan komşulardan sorgulayarak açıkta görünen tesisat borularına bakıp, tesisat yenilemesi olup olmadığı ile ilgili detaylı alabilirsiniz.

Kiralık evin bulunduğu bölgede dolaşıp sizin ve ailenizin yaşam tarzınıza uygunluğunu, ihtiyaç olan pazar, market, manav, kasap, terzi gibi alanların olup olmadığını kontrol ediniz. Hoşunuza giden kiralık evi tek başına değil de, komşusundan kullanım şartları ve çevresi ile beraber değerlendirmekte yarar vardır. Farklı gün ve saatlerde kiralık evin bulunduğu yeri ve bölgeyi dikkatle takip edip komşularla ya da esnafla görüşme yaparak aklınıza gelen önemli soruları sorup değerlendirebilirsiniz.

Evi Kiralamaya Karar Verdiğinizde Yapmanız Gerekenler;

Başlangıçta kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçek bir muhatap olan evin sahibi olup olmadığını teyit etmeniz önemli. Ev ile ilgili tapu kayıtlarına bakıp bu durumu öğrenmek mümkün. Tabi bazı istisnalarda gayrimenkul işlemlerinde vekil kullanma durumu da söz konusu olabilmekte. Böyle bir durumda sözleşmeyi imzalayacak olan şahısın, mal sahibinin yasal vekili olarak görülüp görülmediğini de dikkatli bir şekilde araştırmanız önem arz etmekte.

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler - 1

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler – 1

Kiralanmak istenen ev ile görülen evin aynı olduğunun da mutlaka teyit edilmesi önemlidir. Yalnız bu konuda da bazı hile konuları da gerçekleşebiliyor. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için yine tapu kayıtlarını inceleyip, kiralamak istediğiniz gayrimenkulün kapı numarası ile adresinin yanısıra sözleşmede yer alan kapı numarasının ve adresinin birebir aynı olduğunu tespit etmenizde fayda var.

Binanın hidrofor sistemi, su deposundaki hacim miktarı, kiralanacak olan konutun ısınma sorununun bulunup bulunmadığı ve daha önemlisi yakıt ve genel giderler ile ilgili aylık biçimde ödenen rakamların ne kadar olduğu ile ilgili yeterince bilgi oluşmaması, mümkün olan bu bilgilerin bir de apartmanın yöneticisi üzerinden iletişim sağlayıp teyit edilmesi gerekiyor. Mümkünse kiralanmayı planladığınız gayrimenkul bir site içerisindeki apartman dairesi ya da villa için, mevcut site yönetimi ile ön görüşme gerçekleştirmek de önemli bir fayda sağlayacaktır. Beraberinde kiralık ev ve gayrimenkulün iç odaları titizlikle incelenip gezilerek, gayrimenkulün hangi şartlarda teslim alındığını, gayrimenkul ile beraber teslim alınan muhteviyatın tam-sağlam ve işler pozisyonda olup olmadığını tespit edip öğrenmek ve sözleşmeye dahil etmek, daha sonrasında ise kiracının zor pozisyona düşmesini engelliyor.

Kiralanması planlanan gayrimenkul bir apartman dairesi ise ayrıca apartmanın yönetim alanında eğer belirlenmiş görünüyorsa, kiracı ile mal sahibine kalan gider ve ödemelerinin mevcut kira sözleşmesine aktarılmasına, fakat bu şekilde belirtilen bir tespit bulunmuyorsa bir mutabakat oluşturularak bunun da mevcut kira sözleşmesine eklenmesinde büyük fayda bulunuyor.

Kiralamayı planladığınız gayrimenkul için bir depozito ödemesi yapılacaksa, mevcut depozito tutarının kesin olarak sözleşmeye eklenmesi de önemli. Sözleşmenin detaylı bir biçimde ve hukuki yönden tam ve garantili olmasına önem göstermekte yarar var. Tutulan ev ya da gayrimenkul için kira sözleşmesinin noter önünde gerçekleşmesi ve gerekirse tapu kaydına bu konuyla alakalı şerh oluşturulması da gerekli.
2 sene için kullanılabilecek olan kira artış miktarının öncesinde oluşturularak kontrata eklenmesi ise kiracıyı mağduriyet ortamından kurtaran önemli bir konudur.

Bu konulara göre kiracının, kirayı elden ödemek yerine bankaya ödeme yapması daha önemli. Elden ödenen ve kira kontratına eklenmeyen mevcut kira bedellerinin önemli problem oluşturabileceğini unutmayalım. Ayrıca banka dekontunun kiracıyı muhafaza altına alan bir belge olduğunu bilmenizde yarar var.

Evi Kiralarken Bunlara Dikkat!

– Görmeden ve incelemeden hiçbir evi kiralamayın.

– Gayrimenkul(Ev-Daire) sahibi ile kesinlikle kira kontratı yapmanız gerekir.

– Hazırlanacak kontratta kira artış oranı net biçimde belirtin.

– Kiralanacak ev ile ilgili bir noksan durum söz konusu ise bunu sözleşmede mutlaka belirmeniz gerekir.

– Şofben, kombi gibi önemli cihazların çalışır pozisyonda olup olmadığını kontrol ederek, bu tür cihazların çalışır halde olup olmadığını sözleşmede belirin.

– Ev sahibine verilen depozito ile eve yapılacak masrafları sözleşmede belirtin.

– Apartman aidatını net biçimde öğrenip sözleşmede aidata da yer verin.

1- KONUTUN GERÇEK SAHİBİNİ ÖĞRENİN

Başlangıç için bir gayrimenkulü kiralamayı planladığınızda, kira sözleşmesini yapacak olan şahıs için gerçek bir konut sahibi olup olmadığını inceleme altına almanız gerekmekte. Tapu kayıtlarını inceleme altına alarak öğrenebilmek de mümkündür. Fakat, son dönemde gayrimenkul konusunda vekil kullanma sistemi oldukça yaygın hale geldiğine göre, yine sözleşmeyi yapacak kişinin konut sahibinin gerçek yasal vekili olup olmadığına bakmanız gerekmekte.

Evin Gerçek Sahibi Kim? Öğrenin

Evin Gerçek Sahibi Kim? Öğrenin

Ev ile ilgili tapuda gayrimenkulün birden çok sahibi bulunuyor ise, mal sahibi olarak görünen kişinin karşı taraf ve şahısları da temsil edip etmediğini, ek olarak bu kiralama konusunu diğer sahiplerin de onayından geçip geçmediğini detaylı bir şekilde araştırmakta fayda bulunuyor.

2- KİRALANACAK EV İLE KONTRATTAKİ BİLGİLER AYNI MI?

Kiralama yapacak olan ev sahibi için medeni kanuna göre ehil görülmesinin teyidinin ardından kiralaması yapılan ev ile görülen evin aynı yer olduğunun kesin olarak teyit edilmesi gerekiyor. Bu alanda bazı dolandırıcılık konularının oluşması da söz konusu. Bu sebeple, beraberinde tapu kayıtları incelenerek, kiralamayı planladığınız gayrimenkulün kapı numarasının yanı sıra adresi ile sözleşmede bulunan kapı numarası ayrıca adresinin örtüştüğü tespit edilmelidir.

3- BİNANIN KAPICISI İLE KONUŞUN

Binaya ait hidrofor, su deposu hacim miktarı, konutun ısınma sorununun bulunup bulunmadığı ve bundan da önemlisi yakıt ile toplam giderler için aylık tutarda ödemesi yapılacak olan meblağların ne kadar olduğu ile ilgili yeteri kadar bilgi alınıp ve ayrıca bu konuları ek olarak apartmanın yöneticisi ile görüşerek teyidini yapmak oldukça önemli. Kiralamak istediğiniz gayrimenkul bir site içerisindeki bina, apartman dairesi ya da villa ise site yönetimi ile detaylı bir görüşme gerçekleştirmek oldukça faydalı olacaktır.

Kapıcı ve Yönetici İle Görüşme Yapın

Kapıcı ve Yönetici İle Görüşme Yapın

Gayrimenkul alanında kiralama işi, bir işyerini kiralamak adına yapılıyorsa, kapıcı ile yönetici beraberliğinde gerçekleşecek bu tür bir konuşmanın neticesinde sonucunda planlanan iş için apartman sakinlerinden izin alınıp alınamayacağını, belediyeden izin alınması konusunun gerekli olup olmaması gibi konular da kolay bir şekilde tespiti mümkün. Bu şekilde bir araştırma gerçekleştiren işyeri için gerçekleştirilen kiralamalar neticesinde, diğer bina sakinlerinin itirazları sonucunda olumsuz durumlar da yaşanabiliyor.

4- KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN AYRINTILAR

Kira sözleşmesi ile ilgili kiracının tutulacak gayrimenkul için elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarındaki sayılar kesin olarak kira akdi ya da sözleşmesine eklenmesi gerekir. Böyle bir durumda tüm rakamlara kadar mevcut mal sahibinin, hangi sayıdan sonra kiracının sorumluluk sahibi olduğu tespit edilerek olası sorunlara sebebiyet ortadan kalkmış olacak. Kiraya muktedir gayrimenkulün iç bölümleri incelenerek, gayrimenkulün hangi şartlarda ne şekilde teslim alındığının (boya, badana ile doğramaların durumu gibi konular), gayrimenkul ile beraber teslimi yapılacak muhteviyatın sağlam ve işler bir şekilde olup olmadığını görebilmek ve sözleşmeye dahil etmek sonrasında ise kiracının zor pozisyona düşmesini engelleyecektir. Kiralanması düşünülen gayrimenkul bir apartman dairesi olarak düşünülüyorsa apartmanın yönetim planı içinde eğer belirtilmemiş ise kiracıya ek olarak mal sahibine kalan gider ve ödemelerinin kira sözleşmesine aktarılması, eğer böyle bir tespit bulunmuyorsa, bir mutabakat oluşturularak, bunun kira sözleşmesine eklenmesinde büyük fayda bulunuyor.

Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kira Sözleşmesi İmzalarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Eğer kiralanması düşünülen gayrimenkul için bir depozito gönderiliyor ise, bu depozito tutarının kesinlikle sözleşmeye eklenmesinde ve mülk sahibinin bahsedilen depozitoyu döviz türünden kabulünün oluşturulmasında fayda var.

5- KİRA SÖZLEŞMESİNDE İMZA KONUSU

Yapılacak kira sözleşmenin detaylı ve hukuki yönden tam ve eksiksiz olmasına dikkat etmekte fayda var. Yapılacak kira sözleşmesinin noter huzurunda gerçekleşmesinin ve ortaya konabiliyorsa tapu kaydına bu durum ile ilgili şerh konmasının faydaları büyük önem arz etmekte.

6- KİRA ARTIŞININ SÖZLEŞMEDE BELİRTİLMESİ

Star Emlak Ajansı ise son ve belki de en vurucu konu olarak, ikinci yıl için uygulanacak kira artış oranının önceden tespit edilerek kontrata yazılmasının, kiracıyı mağduriyetten kurtaracağını vurguluyor. Bu konuda, eğilim İstanbul Ticaret Odası’nın özel bir endeksi iken, son yıllarda yüksek enflasyon ve Yargıtay’ın bazı birbirine zıt kararları nedeniyle, bir sonraki yıl için artış değerini tespitte ciddi bir sorun yaşanmakta. Bütün bu işlemlerden sonra kiracının, mümkünse kirayı elden vermek yerine bankaya yatırmasında, işyeri ise stopajları yatırmayı unutmamasında yarar var. Elden yollanan ve kira kontratına işletilmeyen kira bedelleri sonraları ciddi sorunlar yaratabiliyor. Bu nedenle, banka dekontunun kiracıyı koruyan bir belge olduğu unutulmamalıdır.

Konut Kiralarken Dikkatinizden Kaçanlar

Ev ya da işyeri kiralama işlemi gerçekleştirmeden bazı hassas noktalar bulunuyor. Kiracıların gayrimenkul kiralama işlemlerinde dikkat etmesi gerekenler kiracılar için önemli bazı öneriler;

-Kiralanacak olan evi birkaç defa görün.
-Birilerine sorarak ya da kulaktan duyma bilgilerle ev aramaktan vazgeçin. Aksi durumda peşinden bir çok sorunlar zinciri ile karşı karşıya kalabilmeniz de an meselesi.

Konut Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Konut Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Bu tür sorunlarla karşı karşıya gelmemek için;
-Çıplak gözle görülmeyen ve internet üzerinden baktığınız fotoğraflar sizleri yanıltıcı bir sonuç doğurabileceğinden dolayı eve birkaç defa bakmaya özen gösterin.
-Kiralanması planlanan konutun mutlaka gündüz aydınlıkta incelenmesi de önemli. Evi kiralamadan önce birkaç defa da gidip evi kontrol etmekte yarar var.
-Tutacağınız evin sosyal çevre ve yaşantı tarzınıza uygunluğuna bakmanız önemlidir.
-Oturmayı planladığınız apartmandaki tüm komşuların kim olduğunu da öğrenmeniz sizin daha rahat bir yaşam sürmeniz açısından gereklidir.

Kira Kontratının Kontrollü Hazırlanışı

Emlak uzmanlarına göre mevcut kiracı ile ev sahibi arasında kesinlikle bir kira kontratının yapılması gerekiyor. Yapılacak kira kontratında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de kira artış oranı dikkat çekmekte. Bu konuda kira artış miktarının yapılacak sözleşmede net biçimde belirtilmesi gerektiği vurgulanmakta.

– Kiracı yapacağı ödemenin hangi tarihte, ne şekilde gerçekleştireceğini sözleşmede belirterek ödemeyi yaptığına dair dekontlarını da kaybetmeden saklamalıdır.
– Kiracı ödemelerini banka aracılığı ile ödemeyi seçmesi önemlidir.
– Evi tutan kiracılar, yıllık kira artışı için taahhüt edilen yüzdelik artışın maddi imkanlarını zorlamamasına özen göstermeli.
– “Önce bir sözleşme yapayım sonra bir şekilde ev sahibiyle anlaşıp zam oranı düşürülür” diye bir düşüncenin içine girmek son derece yanıltıcı olacaktır. Çünkü sonucuna ve yükümlülüklerine imza attığınız bir sözleşme için bağlayıcılığı da söz konusu.
– Kiralanacak konutta herhangi bir eksiklik olması halinde bu durumlar da belirtilmeli.
– Evin ne biçimde teslim olduğunun haricinde nasıl teslim yapılacağının sözleşmede belirtilmesi gerekir.
– Depozito gibi ek ödemeler ve yapılan giderleri açık bir dilde sözleşmede belirtmek gerekir.
– Ne kadar para ödenmiş ve bu rakamlar ne zaman,hangi şartlar altında ev sahibi üzerinden kiracıya geri iade yapılacaksa bunların açık ve net olarak sözleşmede ifade edilip bütün masraf belgeleri koruma altına alınmalıdır.
– Apartman aidat ve giderlerinin ne miktarda olduğu da araştırılması gereken konular arasında.
– Sonradan meydana gelecek giderlerin büyük ve kabarık olmasından meydana gelen şikâyetlerin oluşmaması için aidat tutarının sözleşmede yer alması gerekir.
– Binaya ait ortak alanların nasıl ve ne şekilde kullanılacağı da sözleşmede açıkça belirtilmeli.

Kiracı Hangi Durumlarda Evi Tahliye Eder?

Evi tuttunuz ve 3 ay kirayı tarihinde ödemediğinizde bu halde net tahliye sebebi olarak ifade ediliyor. Halen geçerli olan ve sözleşmede bulunan muacceliyet şartı içerisinde mevcut kiracı 1 aylık kirasını ödemeyip veya geç ödeme yapması halinde ev sahibi, kiracıdan 1 kira döneminin tümünü ödemesini kiracıdan talep edebilmekte.

Bir yıllık kira kontratı yaparak kiralayıp oturduğunuz evden erken çıkma durumunuz olduğunda bu ve benzeri durumları da sözleşmede açık olarak ifade etmekte yarar bulunuyor. Eğer ki böyle bir durum belirtilmemesi durumunda ise mal sahibi kişi kalan kira tutarının tamamını isteme ve talep etme hakkına da sahip oluyor. Daha önceki dönem borçlarını ödeme gibi bir problem ile karşılaşmamak için kiracılara su, elektrik ile doğalgaz aboneliklerini kendi üstlerine taşımalarını tavsiye ediyoruz.

Hangi Durumlarda Ev Tahliye Edilir?

Hangi Durumlarda Ev Tahliye Edilir?

Apartmana yönelik her çeşit tamirat, (gider boru arızası ve patlaması, apartmanın iç ve dış cephesinin bakım-boya-badanası, çatı tamiratı) da mal sahibi tarafından ödenmesi gereken noktalardır. Kiracı bunların haricinde ev ile ilgili olarak her çeşit yapacağı farklılıklar için izin alma zorunluluğu da bulunuyor. Bu tür değişikliklerde ev sahibinden ek bir ücret talebinde bulunmak da söz konusun değil.

Kiralanan Ev Ve Gayrimenkul İçin Bunlara Dikkat!

– Ev, iş yeri veya gayrimenkulü görmeden sakın kiralama işlemi gerçekleştirmeyin.
– Ev sahibiyle yüz yüze görüşüp kira kontratı yapmayı tercih edin.
– Mevcut kontratta kira artış oranı rakamsal ve yazı ile belirtip kontrata ekleyin.
– Kiralayacağınız evde bir eksiklik bulunuyorsa bunu sözleşmeye eklemeyi unutmayın.
– Şofben, kombi gibi konuta ait cihazların çalışır ve sağlam biçimde olup olmadığını kontrol ederek, bu tür cihazların çalışır vaziyette olup olmadığını sözleşmede net olarak belirtin.
– Konut için ödenen depozito ve yapacağınız masrafları da sözleşmede açıklayın.
– Apartman aidatını net ve anlaşılır şekilde öğrenin ve mevcut sözleşmede aidatı belirtmeyi unutmayın.

Kiralanan İş Yerleri İçin Bunlara Dikkat!

– Başlangıç için kiralamayı planladığınız işyerinin kullanmak istediğiniz iş için uygun olup olmadığı konusunda bağlı olduğu belediyeden ruhsat alıp almayacağınızı da öğrenin.
– Avukatlık büroları, doktor muayenehane yerleri ve çeşitli mühendislik büroları haricindeki alanlara mutlaka kat sahiplerinin veya bina yönetiminin onayı neticesinde kontratı imzalayıp depozito ve kira ödemenizi yapın.
– Belli bir iskânı bulunmayan binalara bağlı olan belediyenin ruhsat çıkarmadığını, işyeri kiralayacakların bu konuyu önemle dikkate almalıdır.
– Sözleşmede yer alan kira bedelini net rakam ve ifadelerle açıklanması önemlidir. Aksi durumda ise kira tutarı ve bedel brüt olarak kabul edileceği için olası sorunlar meydana gelebilir.

Sizler için özel olarak hazırlamış olduğumuz bu özel yazı dizisinde Emlak ve Emlakçılık üzerinde merak ettiğiniz tüm detayları paylaştık. Gayrimenkul konusunda Karabükteki Emlakçılar arasında profesyonel hizmet sağlayan Köksal Emlak Karabük merkezde ve ilçelerinde en avantajlı daire ve arsa seçeneklerini sizlerle buluşturuyor.

Öne Çıkan İlanlar