Kat Mülkiyeti Neden Bu Kadar Önemli?

Konut bitiminde oluşturulan binalar için geçerliliği bulunmayan kat mülkiyetleri konusunda, daire, büro, depo, mağaza ve benzeri ana gayrimenkul oluşumlarında tamamen bağımsız kısımların tamamını kapsayan kat mülkiyeti, gayrimenkul yapısı ile bütün bağımsız alanların üstünde bulunan bir mülkiyet hakkı olarak ifade edilebilir. Gayrimenkul alımlarında kat mülkiyeti neden bu kadar önemli diye merak edenler için çok özel bir yazı hazırladık. 

Özellikle sahibi olunan kat mülkiyeti tapusu için bina ya da yapının tamamıyla imar mevzuatına uyumlu bir biçimde yapıldığının bir teminatı olarak ortaya konulmaktadır. Mevcut gayrimenkule sahip olan kişinin haklarını tamamıyla koruma altına alan kat mülkiyeti öncelikli olarak elde bulundurulması gereken çok önemli bir belge olarak ifade edilmekte.

Kat İrtifakı Nedir? Kat İrtifakının Önemi

Bina ve inşaat üzerinde çalışma yapan müteahhitlerin konuyla ilgili projenin mevcut finansal yapısının oluşturulması ile ortaya konulan belgeye Kat İrtifakı adı verilmekte. İnşaatı yapılması planlanan arsa ile satın alınacak olan gayrimenkul alanına arsa tapusu olarak ifade edilirken müteahhidin evi satmak istediği kişinin satın alırken kullanabileceği geçici bir anlaşma olarak da ifade edilmektedir.

Kat İrtifakında Nelere Dikkat Edilmeli?

Kat İrtifakında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yani müteahhidin evi satın alacak olan karşı tarafa kat irtifakı tapusu karşılığında evin özellikleri ve detaylarına taahhüt etmeyi ifade eden bir belgedir.

Kat Mülkiyeti Ne Kadar Gerekli?

Arsa hissesi veya mevcut kat irtifakı tapusu ile birlikte gayrimenkul satın alan kişiler daha düşük tutarda vergi ödeyecekler dünden dolayı mevcut kat mülkiyeti tapusuna geçiş planlarını durdurabilme hakkına sahipler.

Kat Mülkiyeti Neden Gerekli?

Kat Mülkiyeti Neden Gerekli?

Arsa hissesi ya da elde bulundurulacak bir kat irtifakı tapusu ile gayrimenkul satın alan kişinin bütün mevcut haklarını koruyan maması alinde inşaatı bitirilen ve İskan belgesi alınmış bütün bağımsız alanlar için mevcut kat mülkiyeti tapusunun alınması oldukça önemli.

Bu bilgilerle birlikte baz alındığında Kat irtifakı oldukça önem arz ederken ev almayı planlayan kişilerin ev satın alımlarında at irtifakı İskan belgesi ve kat mülkiyeti gibi detaylara dikkat etmeleri önemli. Çünkü kat irtifakı bulunmayan eve kredinin çıkmayacağına ve kredi kullanmak isteyenler için olumsuz bir sonuç doğuracağını söyleyebiliriz.

Kat Mülkiyeti Cezası Ne Kadar?

İskanı alınmış ve tamamlanmış bir bina için kat mülkiyeti tapusu alınması zorunludur Çünkü bu belge evin bütünüyle size ait olduğunu gösteren önemli bir belge olarak tanımlanmakta.

Kat Mülkiyeti Cezası

Kat Mülkiyeti Cezası

Kanunen konutu satın alan bir kişinin 1 ya da 2 sene içerisinde kat mülkiyetine geçmesi gerekirken; kat mülkiyetinin alınmaması durumunda yaklaşık 1000 TL tutarında ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Öne Çıkan İlanlar