Tapu Nedir – Hisseli Kat İrtifakı Tapunun Özellikleri

Tapu nedir ve hisseli tapu, kat irtifakı tapu nedir ayrıca Tapu işlemlerinde gerekli belgeler ile ilgili bu konumuzda arazinin belli bir bölümünün ya da üst kısmına inşası yapılmış bağımsız olan kısmın malikini ibraz eden, tapu sicil müdürlüğü tarafından kişiye verilen, aksi ortaya konuluncaya dek resmi olan bir belge olarak biliniyor. Diğer ismi ile “tapu senedi” olarak da adlandırılmaktadır. Sürekli ve müstakil olarak adlandırılan haklar için de tapu senedi hazırlanabilmekte. 

Tapu kelime anlamı ile, “güven” ifade eden ayrıca Türkçe bir sözcük olan “tapuk” kelimesinin türemesi ile ortaya çıkmıştır. 

Ülke genelinde arsa ve birçok yapı işlemlerinin ortaya konulduğu kayıt işlemleri 3 devlet kuruluşu tarafınca sağlanmaktadır. Tapu daireleri başta olmak üzere arsanın bulunduğu belediyeler ve belediyenin olmadığı durumlarda da bayındırlık müdürlükleri bu işlemi ifa etmektedir. Gayrimenkulün yer aldığı il, ilçe, mahalle ya da köy ile pafta ada ve parsel no gibi önemli bilgilerin bilinmesi tapu kayıt işlemleri için önemlidir.

Tapu Nedir? - Köksal Emlak Karabük

Tapu Nedir? – Köksal Emlak Karabük

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından taşınmaz mallar ile ilgili akitlerle çeşitli tescil, kadastro ve yenileme işlerini mevzuatına uygun yapmak, tapu sicillerini, kadastral topografik haritaları düzenlemek, uygulamak ayrıca yenileme konusunu üstlenmiş genel bütçe dahilinde ayrı bütçeli bir kamu kurumu olduğu bilinmekte. 

Hisseli Tapu Nedir?

Mülkiyet ile ilgili birçok kişinin merak ettiği konuların başında hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyen kişilerin önem verdiği bir konu olurken, Hisseli tapu; belirli bir mülkiyetin sahibi olan kişi ve ortakların isimlerinin ayrıca sayılarının ortaya konulduğu, resmi bir belge olarak adlandırılmakta. Hisseli tapu konusunda gayrimenkule sahip olanların adları net bir şekilde yazar ayrıca bu gayrimenkulün kaç adet ortağı olduğu ifade edilir. Fakat vatandaşların dikkat etmesi gereken husus ise; hisseli tapularda yalnızca gayrimenkulün ortaklarının adlarının ve sayılarının yazıldığıdır.

Hisseli Tapu Nedir? - Köksal Emlak Gayrimenkul

Hisseli Tapu Nedir? – Köksal Emlak Gayrimenkul

Hisseli tapu belgesi içerisinde gayrimenkulün hangi bölüm ve bölgesinin kime ait olduğu ortaya konmamaktadır. Hisseli tapu senetleri yalnızca gayrimenkul ortaklarının adlarının ifade edildiği bir belge olarak bilinir ve kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu ortaya koymaz. Bu sebeple genel anlamda hisseli tapu sahipleri ile ilgili arazi anlaşmazlıkları yaygın bir biçimde ortaya çıkan sorunların başında gelmekte. Hisseli tapu sahipleri kendi arasında bir araya gelerek, kimin hangi alanın sahibi olduğu ile ilgili karar verebilir. Ortaya konulan anlaşmanın neticeleri ise ortakların toplu kararı ile yazılı bir sonuç için belgeye de aktarılabilir.

Kat İrtifaklı Tapu nedir?

Hazırlık veya yapılmakta olan taşınmazların üzerinde kat irtifakı oluşturulur. Kat irtifakı bulunan bir bina tapuya kayıtlı olmuş demektir. Ruhsat alımı esnasında herhangi bir sorun yaşanmayan bu tapu seçeneklerinde her arsa sahibinin kendi yeri de belirlenmiştir. Kat irtifakı konusu kat mülkiyetine geçiş aşamasından bir önceki adım olarak da ifade edilmekte. Konu ile ilgili hak sahipleri sonraki aşamada tapu müdürlüğüne doğrudan başvuru yaparak kat mülkiyetli tapu sahibi olmaları da mümkündür.

Kat İrtifaklı Tapu Nedir? - Köksal Emlak Gayrimenkul

Kat İrtifaklı Tapu Nedir? – Köksal Emlak Gayrimenkul

Birçok banka bu tür tapu seçeneğine sahip olan gayrimenkuller konusunda da uygun ve düşük faizli kredi kullandırabilmekte.

Tapu Alırken Gerekli Belgeler Neler?

Satıcı İçin;

1 Adet Fotoğraf 
Nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi 
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
Tapunun fotokopisi
Mevcut belediyeden alınmış beyan değeri
Arsa ile ilgili Deprem sigortası fotokopisi (ferdi iskanı alınmış konut adına)

Alıcı İçin;
2 Adet Fotoğraf
Nüfus cüzdanının aslı ile fotokopisi

Bağlı olunan tapu müdürlüklerine hazırlıklı biçimde (talep edilen bilgi ve yukarıda belirtilen gerekli belgelerle beraber) başvuru yapmak, mevcut işlemleri hızlı bir şekilde neticeye ulaştırır. Yatırım yapacakların ve ev sahibi olacakların en çok merak ettiği konulardan olan Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli sorusuna yanıt arayacağınız bu yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Tapu başvurusunda izlenecek işlem ve yöntemler şu şekildedir;

1- Tapu Sicil Müdürlüklerine bizzat kendiniz ya da yasal seçeneklerden (vekaletname üzerinden) tam yetkili gösterdiğiniz vekiliniz üzerinden başvuru yapınız.

2- Yürürlükteki mevzuat seçeneklerine göre tapu işlemlerinde kimlik belgesi için nüfus cüzdanı ile pasaporttan farklı bir belgenin kullanılması mümkün olmamasından dolayı, bu belgelerden herhangi birinin aslını ibraz etmeniz gerekmekte.

3- Konunun taraflarından minimum biri okuma yazma sahibi değil ise iki tanıkla beraber, şayet işitme engeli bulunuyorsa ya da Türkçe konuşamıyorsa 2 tanık ile birlikte ek olarak yeminli tercümanla beraber başvuru yapmalısınız.

4- Tapu işlemleri için kullanılacak vekaletnamelerin olabildiği üzere noterde hazırlanmış ve fotoğraflı oluşturulma zorunluluğu yer almakta.

5- Konu ile ilgilenen tapu sicil müdürlüklerinde doldurup imzalayacağınız mevcut evrakları kesinlikle okumanızı öneririz. Belli bir konuda şüpheye düştüğünüzde, mevcut evrakı; görevli memur ya da müdür ile görüşme sağlayarak aklınıza takılan konunun giderilmesi sonrasında imzalamanız önerilir.

6- Konunun tarafı Türk Ticaret Kanununa tabi olan bir şirket görünüyorsa, şirket merkezinin yer aldığı bölgedeki ticaret sicil memurluğu üzerinden, işlem senesi içerisinde alınan yetki belgesi ile imza sirküleri nin beraberinde (asıl ya da noter tasdikli) başvuru yapmalısınız.

7- Bütün yapılacak olan işlemlerde işlemin söz sahiplerinin T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarasını belgeli biçimde ibraz etmesi gerekmekte. Tüzel kişilerin taraf görüldüğü konularda şirketin mevcut vergi numarasını, yetkilendirilmiş şirket temsilcisinin de T.C. kimlik numarası ibraz edilmelidir.

8- Taşınmaz bir malın mülkiyetinin de sözleşme aracılığında devrine yönelik konularda devir edenin kişinin 1, devir alanın kişinin ise 2 adet (6×4) boyutunda son 6 aylık fotoğraflarını, konunun işlemi vekaleten yapılmakta ise vekilin aynı şekildeki fotoğrafı ibraz edilmesi gerekmekte.

9- Taşınmaz gayrümenkulün cinsi mesken olarak görünüyorsa ya da cinsi işyeri olmakla beraber üzerinde mesken şeklinde belirli bağımsız alanlar yer alıyorsa zorunlu deprem sigortasına (DASK) yönelik poliçeyi ibraz edilmesi gerekiyor.

Tapu Alırken Bunlara Dikkat

Tapu Alırken Bunlara Dikkat

Tapu işlemlerine başvuru sonrasında işlem evrakları detaylı okunup imzaya hazır hale geldiğinde, Tapu müdürlüğünden tarafınıza cep telefonu SMS mesajı ulaşacaktır. Belirtilen mesajda “tapu harçlarını ödedikten sonra belirtilen saatte imzaya geliniz” şeklinde benzer bir yazı yer alacaktır. Tapu harcını bu alandan sorgulama yaparak, bir çıktı temin edip bankaya başvurmadan ödeme miktarını öğrenmek önemlidir. Ziraat, Vakıf ya da Ziraat Bankasından herhangi birinde harçlarınızı yatırıp belirtilen zaman dilimi içinde tapu sicil müdürlüğüne doğrudan giderek mevcut ödeme makbuzlarınız ile nüfus cüzdanınız ile hazır olmanız gerekmektedir. Sizler de Karabük’te satılık uygun daire arıyorsanız en avantajlı konutlar hakkında Köksal Emlak Gayrimenkul ile 0542 223 86 97 numaralı telefondan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sahibi olacağınız ve ev almayı düşündüğünüz konut ile ilgili merak edilenler konusunda sizler için bilgi amaçlı sunduğumuz bu yazımızda Emlak Vergisi Nedir konulu yazımızı inceleyebilir, merak edilenleri bizlere yan tarafta bulunan iletişim sistemimizden sorabilirsiniz.

Öne Çıkan İlanlar