TOKİ Konut Başvuru Şartları Ve Gerekli Belgeler 2018

TOKİ konut başvuru şartları ve TOKİ’nin başvurusunda gerekli belgeler neler, (TOKİ) T.C Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından bir çok ilde ve ilçede yapılan konut projeleri insanlar tarafından da oldukça büyük ilgi görmekte. TOKİ konut başvuru yaparak ev almak isteyenler için gereken şartları ve detaylı belgeleri sıraladık. 2018 Yılı TOKİ’nin günce projeleri ile tamamlanan Toki evleri ile ilgili detayları inceleyebilirsiniz.

TOKİ Başvuru Şartları 2018

TOKİ Alt Gelir Grubu Ve Emekliler İçin Başvuru Şartları Neler?

TOKİ evlerine başvuru yapmak için, müracaatta bulunacak olan kişinin;

Türkiye vatandaşı olması,

TOKİ evlerinin yer aldığı il-ilçe sınırları içerisinde 1 seneden az olmamak şartları dahilinde ikamet ediyor olması ya da başvuru için TOKİ projenin yer aldığı il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit aileleri, Harp ve Vazife malulleri ile dul ve yetimleri alanından başvuru yapacak kişilerin en az 3 senedir ikamet ediyor olması ya da il nüfusuna kayıtlı görünmesi başvuru için gereken şartlar arasındadır),

Daha önceden (TOKİ) Toplu Konut İdaresi’nden ev satın almamış olması gerekirken yine Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması gerekmekte(Şehit aileleri, Harp ve Vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisi hariç),

TOKİ’ye başvuracak olan kişinin kendisine eşine ve-veya velayeti altında yer alan çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı/ kat mülkiyetli bağımsız bir kısmının ya da müstakil bir evinin (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri bunların dışında) yer almaması, (Şehit aileleri, Harp ve Vazife malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde bulunanlar hariç) (Başvuru sahibinin hisseli biçimde bulundurduğu gayrimenkuller hariçtir),

TOKİ Başvuru Şartları 2018

TOKİ Başvuru Şartları 2018

Başvuru tarihi için geçerli 25 yaş sınırını tamamlamış olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda ise bu belirtilen yaş şartı aranmamaktadır.),

Aylık bazda hane halkı toplam gelirinin, en çok net 3.200 lira olması (Başvuru yapan kişinin ise, eşi ve velayeti altında bulunan çocuklarının gıda, yol gibi her çeşit sağlamış olduğu genel yardımlar da dahil olmak üzere toplamda hane halkı aylık net gelir miktarının en çok 3.200 TL olması şartı aranmaktadır.) (Bunların dışında İstanbul’da yapılacak TOKİ başvurularında gelir şartı 3.700 TL olarak belirlenmiştir.),

TOKİ başvurusunda mevcut hane halkı adına yani vatandaşın kendisi, eşi ya da velayeti altındaki çocukları söz konusu ise sadece 1 defa başvuru yapması gerekiyor.

TOKİ Başvuru Kriterleri ile beraber yukarıdaki başvuru şartlarına sahip olan;

  1. Kategori olan “Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerinin” ,
  2. Kategori olan “En az %40 Engelli Vatandaşlarımızın”
  3. Kategori olan “Emekli Vatandaşlar“ın
  4. Kategori olan “diğer alıcı adaylarının

yapılacak TOKİ başvuruları ayrı alanda 4 farklı kategoride kabul edileceği de bilinmesi gerekir.

TOKİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başbakanlık TOKİ işlemlerinde Başvuru yapacak olanlar için Kimlik Fotokopisi,

Şehit aileleri, Harp ve Vazife malulleri ile Dul ve Yetimleri, TOKİ’de kredi kullanım durumu içinde T.C. Emekli Sandığı’ndan temin edecekleri “Hak Sahipliği Belgesi

Ülkemizde ikamet eden engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan kimliklerin bir fotokopisi ya da tam teşekküllü bir devlet hastanesinden temin edilen sağlık heyet raporunu (minimum % 40 engelli olduğunu gösteren belge),

TOKİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

TOKİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Emekli vatandaşlar için, Sosyal Güvenlik Kurumu‘ndan sağlanan Emekli Kimlik Belgesini ya da belgesi henüz sağlanamadı ise emekli olduğunu beyan eden bir belge ya da yazıyı, İbraz etmeleri gerekecektir.

TOKİ KURA ÇEKİLİŞİ

Şehit aileleri ile birlikte Harp ve Vazife Malullerinin Dul ve Yetimlerine TOKİ kurasına katılmadan doğrudan konut alma hakkı sağlanacak, fakat bu vatandaşların TOKİ konutları öncelikli biçimde yine kura ile oluşturulacaktır.

Ülke genelindeki engelli kişilerin konut sayısının %5’i oranında kontenjan oluşturulacak ve talepte bulunan hak sahipleri kura ile sağlanacağı belirtilmekte. Buna göre mevcut kura neticesinde bu kategoriden hak sahibi olamayan vatandaşlar diğer alıcılar bölümünde bulunan başvuru sahipleri ile beraber tekrar bir kuraya daha tabi olacaklardır.

Emekli kişiler için konut sayısının %25’i oranında kontenjan oluşturulacak, ayrıca hak sahipleri kura ile sağlanacaktır. Kura neticesinde bu kategoriden TOKİ için hak sahibi olamayan vatandaşların diğer alıcılar kategorisindeki vatandaşlarımızla birlikte tekrar TOKİ kurasına tabi olabileceği belirtilmekte.

TOKİ Kura Çekilişi ve Öncelik

TOKİ Kura Çekilişi ve Öncelik

TOKİ’ye başvuru yapan diğer vatandaşlar, idarenin genel uygulamalarında olduğu şekilde mevcut başvuru sayısına göre gerektiği durumda kura ile sağlanıyor.

TOKİ Kura çekim işlemleri belirlenen kategori önceliğine göre oluşturulur.

Öncelikle Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile birlikte Dul ve Yetimlerin konutları,

Devamında ise yine engelli vatandaşlarımızın konut alma hakkı ve konut belirleme kurası oluşturulmaktadır.

Sonrasında mevcut emekli vatandaşlarımızın konut alma hakkı ve konut belirleme kurası,

Son olarak diğer başvuru sahiplerinin konut alma hakkı ile konut belirleme kurası sonrasında TOKİ ev sahibi olma işlemleri gerçekleşiyor.

TOKİ SÖZLEŞME İMZALAMA AŞAMASINDA GEREKLİ BELGELER NELER?

  1. İl/ilçe Nüfus Müdürlüğü tarafından onaylı olan vukuatlı nüfus kaydı ile adrese dayalı olan kayıt sistemine bağlı şekilde sağlanacak il sınırları içerisinde 1 (bir) seneden düşük olmamak şartı ile mevcutta ikamet ettiğini resmiyette kanıtlayıp belge (şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri kategorisinde bulunanlar minimum 3 (üç) sene ve üzerinde ikamet ettiğini ispatlayacak bir belgeyi) ibraz etmeleri gerekecektir.
  2. Başlangıçta şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimleri haricinde diğer 3 farklı kategoriden hak sahibi olarak kura hakkına sahip kişiler, İl/ilçe Tapu Sicil Müdürlüğü‘nden mevcut başvuru sahibinin, kendisi ile birlikte eşine ya da velayeti altındaki bulunan çocuklarına ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı – kat mülkiyetli mevcut bağımsız bir bölümünün ya da müstakil bir konutunun (bağ, bahçe, tarla, köy evi ya da işyeri haricinde) bulunmadığına yönelik belgeyi ibraz eden tarihlerde ortaya koyarak başvuru şartlarını oluşturan vatandaşlar kura hakkına sahiptir. İspatını kanıtlayamayanlar için Toki kura hakları iptal edileceği bilinmelidir.
  3. Önceki yıla göre mevcut hane halkı gelirinin en çok net 3.200 TL olduğunu ortaya koyan gelir belgeleri için Toki başvuru sahibi eğer evli ise kendisi ve eşi için; çalışanların kendisinin ya da eşinin ayrı ayrı gelir durumunu ortaya koyan belgeler (tabi şekilde çalıştıkları sosyal güvenlik kurumlarından çalıştığına yönelik sağlanan resmi belgeler ile mevcut maaş bordroları, maaş belgeleri de istenebiliyor)
Sözleşme İmzalama Aşamasında Gerekli Belgeler

Toki Sözleşme İmzalama Aşamasında Gerekli Belgeler

Toki’lerde başvuru sahibi ya da eşinden herhangi biri işte çalışmıyor ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan çalışmadığına yönelik mevcut belgeleri,

Başvuru sahibi emekli olmuş ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan sağlanan mevcut maaş dökümü ya da emekli maaşının yatırıldığı mevcut banka hesap ekstresi de gerekmekte.

NOT: Bunların dışında gerekli durumlarda diğer ek belgeler de talep edilebilmekte olduğunu unutmayınız.

1- Kategoride Mevcut Evrakları İbraz Edip Hak Sahibi Olan Kişilerden (TOKİ) Toplu Konut Fonundan Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri Dul ve Yetimlerine Açılacak Faizsiz Konut Kredisi ‘nden Faydalanmak İstenmesi Halinde Sözleşme Yapma İşlemleri;

Aracı olan mevcut bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. olması durumunda; açıklanan tarihler içinde kura ile ortaya konulan konuta yönelik “Konut Tahsis Belgesi“ni mevcut banka şubesinden sağlayacaktır. Hak sahibine yönelik bilgiler ile “Konut Tahsis Belgesi”, ilgili Temerküz Banka şubesi ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü‘ne ulaştırılması gerekir.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü hak sahibine yönelik kredi talebini Toplu Konut İdaresi Başkanlığına iletecek ve saplanacak olan kredi miktarı konut tutarından mahsup olacaktır. Bakiye borç kalması halinde satış sözleşmesi hükümleri geçerliliğini koruyacaktır. Fakat, mevcut konutun fiyatının kredi miktarından düşük olması halinde; satış bedeli haricinde kalan genel masraflar ve vergiler dikkate alınıp kredi ödemesi sağlanır ve bu tutar kredi miktarını aşamaz.

Aracı olan bankanın T.C. Ziraat Bankası A.Ş. haricinde başka bir banka olması durumunda; açıklanan tarihler içinde mevcut banka şubesinden temin edecekleri “Konut Tahsis Belgesi” ile beraber T.C. Ziraat Bankası A.Ş. şubesine müracaat edecektir. Mevcut müracaatlar T.C. Ziraat Bankası A.Ş. şubesi tarafından doğrudan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Bireysel Krediler Daire Başkanlığı’na iletileceği de bilinmesi gereken önemli konulardandır.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından TOKİ‘den talep edilen kredi miktarları konut satışına aracılık sağlayan banka şubesinde hak sahipleri için açılan hesaba transfer edilecektir. Hesaba geçecek olan bu kredi miktarı konut bedelinden mahsup edileceği bilinmelidir. Bakiye borç kalması halinde satış sözleşmesi hükümleri söz konusudur. Fakat, tercihi olan konutun mevcut fiyatının kredi miktarından düşük olması halinde; satış bedeli haricinde kalan masraflar ile vergiler dikkate alınıp evin kredi ödemesi yapılır ayrıca bu tutar kredi miktarını geçmesi de söz konusu değil.

2- Evrak İbraz Edip Hak Sahibi Olan ve (TOKİ) Toplu Konut Fonu’ndan Şehit Ailelerine, Harp Ve Vazife Malulleri İle Dul Ve Yetimlerine açılacak Faizsiz Konut Kredisi’ni kullanmaksızın İlk Kategoride Sözleşme Yapılmak İstenmesi Halinde Toki için Sözleşme İmzalama İşlemleri;

Toki tarafından belirtilecek tarihler içinde, kura ile sağlanan konuta yönelik evin peşinat tutarını ödeyip sözleşme yapılacaktır.

Evin muhatabı için bu satış kampanyasından bir defa geçerli olacak şekilde TOKİ konut satışı sağlanacaktır.

TOKİ konutları, %10‘u peşin 240 ay vadeli sabit taksit ödeme seçeneği ve mevcut taksit başlangıçları Toki konut teslimlerini takip eden ay sonrasında başlayacak şekilde satışı yapılacaktır.

TOKİ’LERDE OTURMA ŞARTLARI ve Toki DEVİR İŞLEMLERİ;

TOKİ alt gelir grubu için oluşturulan projelerde hak sahibi olup da sözleşme imzalayan vatandaşlar Toki konutlarını borçları ödenene kadar devretme hakları bulunmuyor.

Bununla birlikte, sözleşme sağlanan TOKİ konutu için borç ödenene kadar, evin alıcısının ya da ailesi için ikamet şartları aranacak olup, evin alıcısının, kendisinin, eşinin ya da çocuklarının söz konusu TOKİ evinde ikamet etmediklerinin tespit edilmesi durumunda sözleşmeleri iptal edileceği belirtilmekte.

Gerçeğe aykırı ya da yalan beyanda bulunulması durumunda, kura için hak sahibi görünenlerin konut alma hakları da iptal edileceği bilinmelidir. Böyle durumlarda Toki’lerin sözleşmesi imzalanmış ise sözleşmeleri derhal feshedilerek gerekli durumlarda ödenen peşinat tutarları da irat kaydedilecek ve mevcut ödenen taksit miktarları masraflar tahsil edildikten hemen sonra faizsiz biçimde iadesi yapılacağı da belirtiliyor.

Öne Çıkan İlanlar