Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar? (Başvuru Şartları Neler)

Konutları kentsel dönüşüme tabi olan binalarda ikamet eden vatandaşlara, talep etmeleri durumunda 18 aya kadar kira yardımı yapılmakta. Konut kira yardımı almak için istenen belgeler nelerdir? Kentsel dönüşüm kira desteği nasıl alınır tüm detayları sıraladık. Riskli olarak tespit edilen bir bina için çıkarılan “Deprem Risk Raporu” bakanlık tarafından onaylanması halinde kira yardımı ve desteği için gerekli başvurular yapılabilmekte.  Doğrudan İl Müdürlüğü’ne yapılan mevcut kira yardımı başvurusu onay alması ile hem doğrudan taşınma yardımı hem de kira yardımı alınabilmekte.

Konu ile ilgili başvuru yapan kişilerin devletin sağlamış olduğu Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı durumundan yalnızca bir tanesi kullanma hakkını bulunduruyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE KADAR OLACAK?

Kentsel dönüşüm için riskli alanların ve riskli konutların sağlıklı ve bir o kadar da güven içinde sağlanan yaşam alanlarına dönüştürülmesi için 31 Aralık 2012 tarihinde çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile ilgili, riskli yapı türünde tespiti gerçekleştirilen yapılardan tahliyesi sağlanan hak sahiplerine gerçekleştirilecek mevcut kira yardımları genel yıllık TÜFE oranlarına göre yükseltilmesi de söz konusu. Bu standartlara göre gerçekleştirilen artış şehir ve yerleşim yerlerine göre de farklılık göstermesi söz konusu.  Bu durumda en fazla kira yardımı 960 TL, minimum kira yardımı ise 595 TL olacağı belirtilmekte.

Mevcut konut ve ev sahiplerine sağlanan kira yardımı azami sayısı 18 ay olmak üzere ve aylık maksimum 960 TL’yi aşmayacak bir şekilde her ay düzenli şekilde ödenmekte. Mevcut kiracılara ise haliyle taşınma masraflarına göre yalnızca bir defaya mahsus olmak kaydıyla tek bir ödeme gerçekleşmekte.

Karabük başta olmak üzere Bilecik, Artvin, Bingöl, Burdur, Çankırı, Bolu, Erzincan, Hakkari, Kırşehir, Gümüşhane, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Ardahan, Iğdır, Yalova, Kilis ve Bartın’da sağlanan kentsel dönüşüm kira bedeli 595 Türk Lirası. Bu şehirlerde ikamet eden sınırlı ayni hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere 2975 TL, kiracılara ise toplamda 1190 TL ödeme yapılabileceği belirtiliyor.

Kira Yardımı İçin Gerekli Belgeler Neler?

Kira Yardımı İçin Gerekli Belgeler Neler?

Kastamonu, Giresun, Amasya, Bitlis, Edirne, Isparta, Kars, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce, Yozgat’ta ise sağlanan kentsel dönüşüm kira yardımı 675 TL olduğu belirtilmekte. Kiracılara bir kez olmak şartıyla Bin 350 TL, sınırlı ayni hak sahiplerine ise 3375 TL verilebilecek.

Mevcut kentsel dönüşüm kira yardımının en yüksek olduğu şehirler olarak İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde ise yardım miktarı 860 TL’den 960 TL’ye çıktı. Bu kentlerdeki mevcut kiracılara bir defa olmak üzere bin 920 TL, ayni hak sahiplerine ise 4800 TL ödenebilecek.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu İçin İstenen Belgeler Neler?

Sağlanacak kentsel dönüşüm kira yardımında gerekli belgeler için

Malik Başvurusunda:

– Ek-1 Başvuru Formu (kurumda sağlanacak)

Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi.

– Konut ya da iş yerinin bağımsız bölümünü gösterir tapu belgesi aslı ve fotokopisi

Tapu arsa paylı görünüyorsa; bağımsız birimin resmiyette kime nasıl ait olduğunu gösterir olan Emlak Vergi Beyannamesi (mevcut bağlı belediyeden sağlanacak, yetkili birim amirince mühürlü ve imzalanmış, bağımsız birim numarasını ayrıca bağımsız birimin hisse oranını gösteren) ya da son 90 günü yansıtan elektrik, su veya doğalgaz faturalarından birini ibraz eden aslı (son 90 güne ait fatura; malikin adına resmiyette kayıtlı, açık bir adres ve bağımsız bölüm numarasını ortaya koyacak şekilde olması gerekiyor)

– Taşınmaza yönelik güncel tapu kaydı (yetkili birim amirince onaylı)

– Adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı (Nüfus Müdürlüğünce ıslak imzalı sağlanan evrak)

– Kamu Bankalarına ait (IBAN) numarasını ibraz eden hesap cüzdanı fotokopisi

Taşınma Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Neler?

Konut Kiracısı İçin Gerekli Belgeler:

– Ek-2 Başvuru Formu (kurumda sağlanabilecek),

Nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi,

– Riskli binada oturduğunu ortaya koyan; adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı,

– Yeni adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı,

Riskli yapı belirtme evrakının fotokopisi,

– Kamu bankalarına ait hesap numarası, (yani IBAN) gösteren hesap cüzdanı fotokopisi.

Mevcut İş Yeri Kiracıları İçin Gereken Belgeler:

– Ek-3 başvuru formu,

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,

– Riskli bina adresine ait vergi levhası,

– Yeni taşınılan adrese ait vergi levhası,

Riskli Yapı Belirtme yazısının fotokopisi,

– Kamu bankalarına ait hesap numarası.

Öne Çıkan İlanlar