Satılan Ev İçin Kira Zammı Yapılır Mı?

Belirli bir süre için kira ilişkisi kurulan konut sahibi ve kiracı arasında belli bir anlaşma imzalanırken taşıt veya farklı bir mülk kullanımının maliki tarafınca belirli bir miktarda ücret karşılığında farklı bir ne devredilmesi kira ilişkisi olarak adlandırılmaktadır. Bir konut veya mekanın kira ile ilişkili olabilmesi için kiracı ile kiralanan kısım arasında meskenin belli kullanım şartlarına mevcut kira sözleşmesi ile ortaya konulur. Mevcut taşınmaz mal için kira bedeli de hazırlanan kira sözleşmesine bağlı olarak belli hükümlerde uygulanır.

Oturduğu Ev Satıldığında Kiracı Ne Yapmalı?

Evin kiracısı yerleşim evden faydalanırken evin başkasına satılması durumunda Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi sorusuna en güzel cevap sizler için hazırlandı. Böyle bir durumun merak edilmesi ile ilgili kira sözleşmesi önemli bir yer tutmakta.

Çünkü bir mekanın kiralanması neticesinde yararlanma haklarının ve bu konutun sahibi tarafından herhangi bir farklı kişiye belli bir ücret karşılığında devredilmesi ile gerçekleşen yazılı anlaşmaya kira sözleşmesi adı verilirken genel anlamda bu mekanın nasıl ve ne şekilde kullanılacağı, ayrıca ne kadar kira ödenmesi gerektiği ve kira miktarının hangi şekilde hangi şartlarda artıracağı gibi detaylar yer almaktadır.

Bu konuya bir örnek verecek olursak mevcut kiracının belli şartlardaki kontrat süresi tamamlanmadan evi boşaltmak istediğini kiracıya yani ev sahibine belirtmesi durumunda kiralayan kişinin kiracısına evi tahliye etmesi için ihtarname çekmesi yalnızca sözleşmede şartlara eklenmesi halinde gerçekleşmesi mümkündür.

Belli bir konut için kira kontratı 1 yıllık gerçekleşebilir ve mevcut şartlar meydana gelmediği taktirde her sene otomatik olarak yenilenme hakkını saklı tutar. Bir evi kiralayan kişi için evden belli oranda yararlanma hakkına kira kontratı sayesinde kiracıya devreden kişi olarak adlandırılırken ev üzerindeki belli haklar devam edip konut üzerinde tasarruf hakkı da mevcuttur.

Kiralayan kişi tarafından kontrat zamanı tamamlanmadan mülkiyetin farklı birine devredilmesi için kiralayan kişinin kiracıya belli bir bildirimde bulunması gerekmekte.

Satılan Bir Ev İçin Kiraya Zam Yapılır Mı?

Evi kiralayan kişi için kira miktarı kira sözleşmesinde senelik olarak belirlenirken evin satılması sebebiyle ev sahibinin farklı bir kişiye devredilmesi halinde evi satın alan kişi ile kiracı arasında belirli haklar meydana gelmektedir. Belli kira sözleşmesinin hükmü tamamlanmadan gerçekleşen bir ev satış için yeni satın alan kişi konuta ihtiyacı olmaması durumunda Kiracıdan evi boşaltmasını talep edebilir.

Fakat ev sahibi mevcut kiracının kontrat süresi tamamlanmadan kiracıyı evinden çıkartmıyor olsa bile evin alınmasından sonra mevcut kiracıya ihtarname ile evi tahliye etmesini talep ederek 6 ay önceden ihtarname gönderilmesi gerekiyor. Yani bir evin farklı birine satılması halinde devam eden kira sözleşmesinin tarafların belli şartlarda anlaşmasına bağlı olup kira kontrat süresinin bitmeden kiracıdan evi boşaltmasını isteyemez.

Sizler için özel olarak hazırlamış olduğumuz EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ? isimli yazımız kiracı – ev sahibi için önemli bilgiler içerirken okuyup göz atmanızı tavsiye ederiz.

Öne Çıkan İlanlar