Emlak Ve Emlakçılık Nedir – Emlak Vergisi ve Ödemeler

Belirli bir alan içerisinde bulunan arsa, sınırları belli bahçe, belli katlara sahip bina, müstakil veya belirli alan içinde bulunan daire gibi her türlü taşınmaz malları içinde bulunduran, konutların, belirli bir ticari ve arsa şeklinde değerlendirilen taşınmaz mülklerin genel adına Emlak denir. Emlak hizmetleri genel ekonomik durağanlıktan ve genel piyasa kur pozisyonundan oldukça köklü etki altında bulunması sebebiyle, uzun vade içinde oldukça güven arz eden bir seçenek olarak insanların yoğun olarak tercih ettiği finansal yatırım araçları arasında bulunuyor.

Emlak Çeşitleri Nelerdir?

Emlak sahası içinde taşınmaz mallar çoğunlukla konut yatırımı, ticari emlak ve arsa alım satım hizmeti olarak değerlendirilir. Satılık ve kiralık her türlü daire, yapısal residence, arsalı ve tapulu ev, villa, belirli alan içinde bulunan köşk, taşınmaz mallar arasında yer alan yazlık gibi emlak dereri yüksek değerli konut statüsünde yer alır. Kullanıma açık Emlak Çeşitleri arasında ofis ve bürolar, fabrikalar, üretim için gerekli imalathane, belirli alan içinde hizmet veren atölyeler, resmi ve özel kamu binaları, belirli alanda hizmet sağlayan mağazalar, dükkanlar, fiziki alan içinde depo gibi kâr amacı doğrultusuna kullanılan taşınmazlar ise ticari emlak olarak değerlendirilir. Hizmet içi değerlendirilen otel, motel, pansiyon gibi turistik amaçlı işletmelerin taşınmazları da ticari emlak kategorisinde yer alır.

Emlak Vergisi Nedir? (Ödeme Taksitleri)

Tüm gayrimenkul çeşitleri içinde yer alan emlaktan temin edilen senelik vergiye emlak vergisi denilir. Emlak vergileri arsa ve bina vergileri olmak üzere iki türdür. Emlak vergileri için emlak beyannamesi belirli bir alan dahiline ek doldurulup, bağlı oldukları şehir içi belediyelerin mevcut emlak birimlerine 2 taksit şeklinde ödenebilir.

Belli alan içinde bulunan binalardan, arsa ve arazi gibi taşınmazlardan, işyeri ve depo türü taşınmaz mal varlıklarından alınıp resmiyete kavuşturulan vergi türü emlak vergisi olarak adlandırılır. Daima devlete ödenme zorunluluğu bulunan olan emlak vergisi kategori olarak arazi vergisi ve bina vergisi olmak üzere 2 alana ayrılır. Her sene düzenli biçimde belediyeler üzerinden tahsil edilerek bu ödemesi yapılan vergi tek seferde ödenebileceği gibi 2 seçenekli taksite de ödenmektedir. Birinci taksit ödemesi yılın başlangıcı için mart, nisan ve mayıs aylarında; 2 vergi taksit ödemesi ise yıl sonu dönemi içinde kasım ayındadır.

Emlak Mükellefi: Ödemesi yapılacak olan emlak vergilerinde taşınmaz malın tapusuna sahip olanlar vergi mükellefi olarak adlandırılır. Vergisi alınan taşınmazlar dolaysız vergi türleri arasında bulunur. Ayrıca birden çok kot sahibi olmayanlar, aylık geliri haricinde başka bir geliri olmamak gibi önemli şartlara bağlı şekilde emeklilerimiz, ev hanımları, ülke genelindeki işsizler ve engellilerimiz emlak vergisinden muaf tutulmaktadır.

Emlak vergisi miktarının asgari rayiç değerler ile hesaplanması nedeniyle her sene farklılık gösterebilir. Genel vergi oranları konut, arsa, arazi ve işyeri olmak üzere taşınmaz emlak vergi sınırı içinde yer alan konulara göre farklılık gösterir.

Emlak vergisi ödemeleri ile ilgili olarak mevcut belediyelerden tahsis edilen beyanname doldurulması gereklidir. Vergide emlak beyannamesi için başvuru yapılırken tapu, nüfus cüzdanı, bina kullanma izninin belge fotokopilerinin hazır bulundurulması istenir. Beyanname için meskenin yer aldığı adres ile emlak vergisi mükellefinin ikamet adresi ile vergi numarası belirtilmesi esastır. Emlak vergisinde ödemeler, mevcut taşınmazın bağlı bulunduğu belediyelere doğrudan veya hesaba havale yapılarak belediyelerin banka hesaplarına ödenebilmekte. Tabi günümüzde internet bankacılığı üzerinden de emlak vergi ücretleri ödenebiliyor.

Emlak vergisini vatandaştan alarak ciddi bir gelir sahası oluşturan belediyeler, emlak vergisini vaktinde ödemeyen emlak vergisi mükelleflerine, gecikme oranı günlük şekilde yansıyacak ölçüde gecikme cezası ile karşı karşıya bırakabiliyor.

Emlak Vergisi Nereye Ödenir?

Taşınmaz hangi belediyeye bağlı ise oraya emlak vergisini ödeyebiliyorsunuz. Gelişen teknolojinin belediyeye gitmeden de emlak vergisi ödeme hizmeti sağlaması bir avantaj olarak yorumlanmakta. Ayrıca ödeme işlemlerini PTT ile havale yöntemini kullanarak veya emlak vergisi mükellef numarası belirterek de yapabiliyorsunuz. Bağlı bulunan ile ait E-Belediye sistemi üzerinden de emlak vergisi ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır? (Vergi Hesaplama)

Emlak vergisi ödemeleri arsa, arazi, mekan ya da işyerleri için farklılık gösteren oranlarda, mevcut vergi yılı aralığında minimum asgari rayiç değerler ile değerlendirilerek hesaplanır. Mevcut emlaktaki gayrimenkulun sorumlu olduğu belediye, Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahipse ödenmesi gereken emlak vergisi 2 katına kadar çıkabilmekte. Normal belediyelere bağlı emlak vergileri için binaların emlak vergisi %0,2 oranında ödeme yapılırken, büyükşehir statüsüne sahip belediyelerde ise emlak vergisi oranları % 0,4 olarak hesaplanarak vergi miktarları düzenlenmekte.

Emlak Vergisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

En çok merak edilen başvuru işlemleri arasında gayrimenkulün vergilendirme dilimi ile ilgili ödeme işlemleri taşınmazın yeraldığı belediye üzerinden de başvuru yapılabiliyor. Taşınmazın emlak vergisini ödemek isteyen vatandaşın aynı zamanda bağlı olunan belediyelerden alınan emlak vergi formu da eksiksiz doldurması önemlidir.

Emlak Vergisi Ödemelerinde Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

-Taşınmaza ait tapu fotokopisi,
-Vergisi ödenecek olan binalar için yapı kullanma izin fotokopisi,
-Binanın yer aldığı kayıtlı adres (mahallesi, sokak numarası)
-Beyan sahibine ait ikamet ve arsa işyeri adres bilgisi,
-Şahsın vergi numarası ve T.C. kimlik numarası

Emlak Vergisi Ne Zaman Ve Nereye Ödenir?

Emlak vergisi ödeme işlemleri her sene 2 taksit şeklinde yapılıyor. Gayrimenkul için ödenecek emlak vergisinin ilk taksit ödemesi belediyelerin ilgili bölümlerine yılın ilk 6 aylık süresinde ödendiği ve bu sürenin yer yıl değişebileceği de söz konusu. Önceki yıllarda gecikme zammı için 1.40 oranında gecikme bedeli emlak vergisi gecikme tutarı olarak yansıtılmaktaydı. Emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri yılın son 3 ayında belediyeler tarafından belirtilen süre içinde ödemeleri yapılmakta. Mevcut gayrimenkulleri bulunan kişilerin emlak vergisi ücretlerini zamanında ödemeyenler için bankalarda bulunan hesaplarından otomatik olarak emlak vergi borcu tahsil edilebilmektedir. Sizler için hazırladığımız Emlak Vergisi Nedir isimli yazımızı detayları ile inceleyebilirsiniz.

Kimler Emlak Vergisi Ödemez?

Emlak vergisinden muaf olanlar ile ilgili 2006 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile;
-Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere
-Emeklilere
-Gazilere
-Şehitlerin dul ve yetimlerine ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi alınmıyor.

Emlak Vergisi Sorgulama

Ne Kadar emlak vergisi borcum var diye merak eden vatandaşlarımız gayrimenkul borçları için Emlak vergi borcunu sorgulamak için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyenin web sayfasını ya da intvd.gib.gov.tr adresinden detayları öğrenebilirsiniz.

Emlakçı Kime denir?

Gayrimenkul almak ve kiralamak isteyen insanların taşınmazlarını alım, satım ve kiralama gibi farklı aracılık işlemleri için komisyon sistemi ile ticari kazanç sağlayan kişilere Emlakçı denir. Genel emlak alış ve satış, kiralama işlemleri ile birlikte pazarlama, imar planı çıkartma, vergi muafiyeti alma, çap belgesi alma gibi birçok işlemin yanısıra, emlak beyannamesi düzenleme gibi farklı düzenleme işlemlerinde de aracılık faaliyetleri yürütebiliyorlar. İnsanların yasal şartlarda emlakçı olabilmesi için emlak diploma şartı aranmamakla birlikte Emlakçılar Odası’na ya da bağlı bulunduğu yerin Ticaret Odası’na kayıt yaptırması, vergi kaydının bulunması ve kayıtlı olduğu belediyeden ruhsat çıkartması gerekiyordu. Fakat günümüzde emlakçılık hizmeti verebilmek için detaylı kriterler aranmakta. Daha önceki Emlak ve Emlakçılık Nedir isimli yazımızda da detayları ile paylaşmıştık, o yazıyı da inceleyebilirsiniz.

Emlakçı Ne Yapar? Neler Yapmalıdır?

İnsanların talebine ihtiyaç duyulan gayrimenkullerin satış, kiralama ve pazarlama sürecini profesyonelce yönetip, gayrimenkule konu olan satış,kiralama sözleşmesini sağlamaya, emlak beyannamesi düzenlemeye muktedir biçimde;

-Portföy sağlayıp pazarlama işlemleri ile konuya münhasır gayrimenkulün sunumunu sağlar.

-Tapu mevzuatını çok iyi bilmelidir.

-Tapu İşlemleri yapmak için (İpotek, Kat irtifakı sağlama, Kat mülkiyeti oluşturma, ifraz ve tevhit, Trampa, cins değişikliği, Hibe (bağışlama), taksim (paylaşım), Tashih (düzeltme)

-Belediyelerden aplikasyon, bölge imar planı çıkarma,harita ve plan okumasını, şehir planlarını incelemesini bilmelidir.

-Kadastro mevzuatını bilmelidir. Kadastro müdürlüklerinden röperli kroki ve çap belgesi alma,

-Mortgage, Konut kredi sistemini bilmelidir.

-Gayrimenkul hukuk mevzuatını bilmelidir. İmar, iskân, kat mülkiyeti, kamulaştırma kanunlarını bilmelidir. Emlak vergisi, KDV, V.UK bilmelidir.

-Vergi muafiyeti belgesini alma, Veraset vergi dairelerinden ilişik kesme veya temiz kağıdı alma, Noterden satış vaadi sözleşmesi yapma gibi işleri yapmaya,kısaca gayrimenkul hizmetlerinin bütününe; satıcı,alıcı,kiracı arasında aracılığı/komisyonculuğu meslek edinmiş kişi.

Emlakçı Neleri Yapamaz?

Emlak komisyoncusu kendisine kapora almak konusunda verilmiş vekaletname bulunmaksızın kapora alamaz. Kapora için, gayrimenkul alım ve satım işlerinde, satıcı ya da kiralayan kişinin imzası alınarak teslim edilir.

Emlak Komisyoncusu’nun gayrimenkule münhasır yer gösterme ücreti alması yasaktır. Emlak komisyonculuğu’nu meslek olarak yapan kişiler haricindeki kişi ve kuruluşlar (bina yöneticisi, kapıcı, diğer meslek gurupları v.s) emlak komisyoncularına sağlanan yetkileri ve ünvanı kullanmaları doğru değildir. Vatandaşa eksik bilgi ve belgelerle mağduriyet oluşturabilecekleri gibi fatura kesmedikleri konular için devleti de zarara uğratma konusu söz konusudur. Vergi kaçağı konularına karşı hassasiyet göstermemiz gerekir.

Emlak Komisyoncusu’nun vergi levhasını ve odaların sağladığı sicil belgesini görmek istediğinizi belirtin. Bu belgeleri bulunmayan Emlak Komisyoncuları ile gayrimenkul alım atım  işleri yapan kişilerin bir suça ortak olduklarını ve haklarını arayamayacaklarını da unutmayın. Odalara kayıtlı olan Emlak Komisyoncuları, satın alacağınız ya da kiralayacağınız gayrimenkulün durumu ile ilgili sizin adınıza araştırma yapmakla sorumludur.

Emlak Komisyonculuğu Mecburi Standard Tebliği

(Tebliğ No: ÖSG-2003/59) Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: Sayı:

25162 08 Temmuz 2003 Tarihli Resmi Gazete’ye göre:

Emlak Komisyoncusu: Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık eden ve kiralama sonrası hizmetleri yerine getiren, bu konularda gerektiğinde danışmanlık, bilirkişilik ve ekspertizliğini yapan ve bunlarla ilgili olarak gerekli form, beyanname vb. belgeleri doldurabilen, bu iş ve işlemleri kendi adına açılmış bir iş yerinde yapan kişi veya kuruluş.

Türk Ticaret Kanunu’nun 12. maddesinin 12. bendi ile ticaret sicili nizamnamesi’nin 14. maddesi Tellallik, komisyonculuk, ve sair aracılık islerini yapmak üzere kurulan müesseseleri, ‘Ticarethane’ ; bunları isletenleri de ‘Tacir’ olarak kabul etmiştir. Borçlar kanunu’nun 404. maddesinde: “Gayrimenkul Tellallığı yazılı olarak yapılmadıkça geçerli değildir” denilmektedir. Bu sebepten dolayı, Türk Ticaret Kanununun 12. maddesi gereği Tellalik ve emlak komisyonculuğu arasında bir bağlantı kurulmaktadır. Ayrıca, Borçlar Kanunu’nun 404,405,406,407 ve 409. maddelerinde; komisyoncuların alacağı ücret ve çalışma usulünü kısmen de olsa belirleyici hükümler bulunmaktadır.

Yine, 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar kanunu’nun 3153 sayılı kanunla değişik 6. maddesi gereğince kurulan, Esnaf ve Sanatkar ile Tacir ve sanayiciyi belirleme koordinasyon kurulu’nun 24/6/1997 tarih ve 9. kararı ile; emlak komisyonculuğu esnaf ve sanatkarlar kolları arasında hizmetle ilgili meslek kolları bölümüne dahil edilmiştir. Bu karar 22/01/1999 tarih ve 23588 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra, çeşitli illerde emlak komisyoncuları odaları kurulmaya başlamıştır. Bir meslek kurulusu olan bu odalar, Anayasa’nın 135, maddesinde belirtildiği üzere; belli bir mesleğe üye olanların, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun surette gelişmesini sağlamak amacına yönelik kurulmuştur.

Emlakçı Yasası İle ‘Yetki Belgesi’ Zorunluluğu

Sayıları milyonu bulan emlakçılık mesleğine ilişkin kurallar tekrar düzenlendi. Oluşturulan yasa taslağı için önemli adımlar atılırken Emlakçılık yasası kısa süre sonra resmen yasalaşacağı biliniyor.

Emlakçılık yapan ya da yapmak isteyen vatandaşların ilgili Bakanlıktan “yetki belgesi” alması zorunlu hale getirilecek yasa kapsamında 5 sene geçerli olacak yetki belgesi zorunluğu, her bir işletme için ayrı ayrı oluşturularak verilecek ve devredilemesi de söz konusu olmayacak. Emlak danışmanlığı hizmeti veren ve yetki belgesini alan emlakçılar, gösterdikleri gayrimenkul ile ilgili olarak vatandaşa sağladığı hizmetin karşılığı olarak hiçbir ücret isteyemeyecek. Gayrimenkul kiralama konularında hizmet bedeli, kira bedelinin 30 günlük tutarını geçemeyecek. Emlakçılar Alım satım işlemlerinde ise hizmet bedeli için satış bedelinin % 3’ünden fazlasını alamayacak.

Taşınmaz (Gayrimenkul) Ne Demektir?

Gayrimenkul konularına giren ve yerinde sabit olan ve bir yerden başka bir yere taşınamayan konulara (taşınmaz) adı verilir.

Taşınmaz Mülkiyetine Konu Olan Mülkiyetler Neler?

TMK. madde: 704 ve 998’de sayılmıştır. Konuya dahil olarak:

Arazi, Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar,

Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler,

Taşınmaz mülkiyetine konu olabilir.

Arazi; yeryüzünün belirli bir biçimde sınırlandırılan ve özel mülkiyete konu olan parçalandır.

Taşınmazlar üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar, üst hakkı ve kaynak hakkı gibi haklardır.

Taşınmazlar Üzerindeki Mülkiyet Hakkı Nasıl Kazanılır?

“Aslen” ve “”devren” kazanma olmak üzere başlıca iki şekilde ka­zanılır.

Aslen Kazanma Nasıl Olur?

İşgal ve yeni arazi oluşumuyla kazanılır.

Tapu kütüğüne kayıtlı bir taşınmazın mülkiyetinin işgal şeklinde kazanılması, sadece kaydının malikin istemiyle terkin edilmiş olmasına bağlıdır. Tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlar üzerinde işgal yoluyla mülkiyet kazanılamaz.

Yeni Oluşan Arazi Kime Aittir?

Birikme, dolma, toprak kayması ya da kamuya ait suların ya­tağında ya da seviyesinde değişme gibi sebeplerle sahipsiz yerlerde yeniden oluşan yararlanmaya elverişli arazi devlete ait olur.

Devren Kazanma Nasıl Gerçekleşir?

Bir taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkının eski malikinden bir hukukî işlem sonrasında elde edilmesiyle meydana gelir.

Türkiye’nin her noktasından gayrimenkul yatırımı konusunda hizmet alabileceğiniz Köksal Emlak ile iletişim sağlayarak bilgi alabilirsiniz. Her türlü gayrimenkul alım-satım işlemlerinizi Karabükte’ki Emlakçılar arasında geniş ve kapsamlı hizmet veren Köksal Emlak ile değerlendirebilirsiniz.

Öne Çıkan İlanlar